tütün içmenin zararları adıyaman tütünü

        tütün içmenin zararları

Tütün içmenin birçok zararı

Tütün içmek ölüm ve hastalıkların önde gelen nedenidir. NSW'de 2018'de yaklaşık 6.700 ölüm ve 62.900'den fazla hastaneye yatış, 2018-19'da sigara içmeye atfedildi. Pek çok insan, sigarayla ilişkili tek hastalık riskinin akciğer kanseri olduğunu düşünüyor. Bu gerçeklerden çok uzak. Tütün içmek vücuttaki hemen hemen her organa zarar verir. Kanın aktığı her yerde tütün dumanı da gider ve hasara neden olur.

 

Nikotinin tütün dumanındaki bağımlılık yapan madde olmasına rağmen, sigaranın sağlığa zararlı etkilerinden sorumlu ana bileşen olmadığını öğrenmek bazı insanları şaşırtmaktadır. Bu, 70'i kanserojen, mutajen ve toksin olarak bilinen tütün dumanında bulunan 7000'den fazla zararlı kimyasalın rolüdür. Bu kimyasallar tütün dumanını teneffüs ettikten sonra 10 saniye içinde beyne, kalbe ve diğer organlara ulaşır ve zamanla hasara neden olur.

 

Sigara içmek, aşağıdakiler dâhil çeşitli hastalıklar ve durumlar için önemli bir risk faktörüdür:

 

koroner kalp hastalığı: sigara içmeyenlere göre 10 kat daha yüksek risk

inme ve periferik vasküler hastalık

akciğer kanseri: Sigara içmeyenlere göre 20 kat daha yüksek risk

mide, mesane, ağız ve rahim ağzı kanseri gibi diğer kanserler

amfizem

kemik erimesi

tip 2 diyabet ve metabolik sendrom.

Hamilelik sırasında sigara içmek bir kadının düşük yapma, erken doğum ve düşük kilolu, hasta bebek riskini artırır. Sigara içen annelerden doğan bebeklerin solunum yolu enfeksiyonları, astım, alerji ve orta kulak iltihabı gibi sağlık sorunları olma olasılığı daha yüksektir.

 

Araştırmalar ayrıca kadınların sigarayla ilişkili hastalıklara erkeklerden daha duyarlı olabileceğini buldu.

 

İyi haber şu ki, Adıyaman tütünü veya tütün içiciliğinin verdiği zarar geri döndürülebilir ve sigara içen sigarayı bırakır bırakmaz değişikliklere başlanır. Daha fazla bilgi,  bırakmanın faydaları bilgi formunda mevcuttur.

 

Pasif içicilik

İkinci el duman (aynı zamanda çevresel tütün dumanı veya pasif duman olarak da adlandırılır), bir sigara veya başka bir tütün ürününün yanan ucundan yayılan duman (yan akış dumanı) ile bir sigara içicisi tarafından dışarı verilen dumanın (ana akım dumanı) birleşimidir. İkinci el dumana maruz kalmak, sigara içmeyen çocuklarda ve yetişkinlerde hastalığa ve erken ölüme neden olur.

 

İkinci el dumanın bazı etkileri:

 

İkinci el sigara dumanına maruz kalan bebekler, ani bebek ölümü sendromu (SIDS), akut solunum yolu enfeksiyonları, kulak problemleri ve daha şiddetli astım için yüksek risk altındadır.

İkinci elden maruz kalan çocuklar, soğuk algınlığı ve grip, öksürük, balgam üretimi, hırıltılı solunum ve zatürre gibi çeşitli üst ve alt solunum yolu hastalıkları ve semptomları yaşarlar.

Yetişkinlerin ikinci el sigara dumanına maruz kalması, kardiyovasküler sistem üzerinde hemen olumsuz etkilere neden olur ve koroner kalp hastalığına ve akciğer kanserine neden olabilir. Bilimsel kanıtlar, ikinci el dumana risksiz düzeyde maruz kalma olmadığını göstermektedir.

Ana Sayfa

Bizi Arayın

Whatsapp

Sipariş

© 2020 Adıyaman Tütüncüler Derneği . Tüm Hakları Saklıdır.